Mijn eerste keer reiki: de huiskamersessie


Ik zat er een tijdje terug over na te denken om een opleiding spirituele coaching gaan doen, maar hiervoor moet je eerst reiki coach worden. Ik ben sowieso al een tijdje geïnteresseerd in reiki, wat is het nou eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan? Het enige wat ik over reiki weet (denk te weten) is dat je door middel van handoplegging (ook zonder aanraking) energie door kunt geven aan anderen en ze hiermee kan helen of beschermen.

Daarnaast is mijn nicht reiki master en business flow coach en van haar heb ik begrepen dat je ook op afstand reiki kunt geven. Ondanks dat ik al een tijdlang langs wil gaan bij haar voor een reiki behandeling en er graag meer over te weten wil komen, is het er nog niet van gekomen. Ik heb het gevoel dat veel mensen reiki zien als iets zweverigs of als kwakzalverij, en wanneer je je ermee bezig houdt je steeds verder verwijderd raakt van “de realiteit”. Tenminste dit is zo’n beetje hoe mijn ouders erover denken. Persoonlijk weet ik nog niet zo goed hoe ik over reiki denk. Ik zie mezelf als redelijk open-minded, maar ook ik heb vooroordelen. Door het daadwerkelijk zelf te ervaren hoop ik erachter te komen op wat voor manier reiki eventueel bij kan dragen aan mijn zoektocht.

Onlangs is een vriendin van me terechtgekomen bij een vrouw die reiki behandelingen geeft en dus heb ik deze week met drie vriendinnen een huiskamersessie gedaan bij haar. In deze blog zal ik kort wat vertellen over wat reiki precies is en daarna mijn ervaring tijdens mijn eerste reiki behandeling met jullie delen.


Wat is reiki?
Reiki is een ander woord voor universele levensenergie, en in het Japans is de letterlijke vertaling ‘kracht van de zon’. Reiki is een vorm van energieoverdracht. De helende energie werkt zowel op lichamelijk als op geestelijk, emotioneel en spiritueel niveau. In Nederland onderscheiden we drie verschillende graden in de stroom van deze universele energie, namelijk reiki 1, 2 en 3. In Japan hebben ze zelfs 6 graden waarin je je kunt ontwikkelen. Voor zover ik lees kun je na een reiki cursus jezelf en anderen de universele levensenergie geven, omdat je deze dan bezit. Wel moet je daarvoor jezelf en je eigen groei onderhouden.

Een mooie zin die ik tegenkwam over reiki: Reiki werkt als de zachte stroom van liefde die het natuurlijke vermogen van het lichaam activeert om zichzelf te genezen en in balans te brengen.


Waarvoor gebruik je reiki?
Reiki kun je inzetten om meer in contact te komen met je gevoel en intuïtie, emotionele blokkades op te heffen, jezelf te beschermen voor energieën van buitenaf, te groeien en helen. Sommige mensen hebben in hun dagelijks leven last van bepaalde belemmeringen, stress en disbalans.. Reiki kan hierin bijdragen aan het lichamelijke, emotionele en geestelijke welzijnsgevoel. Maar ik denk zelf dat het ook belangrijk is om je hele routine aan te passen, om bewust te worden van jezelf en bewust te willen groeien als mens, wanneer je wil dat zoiets als reiki optimaal werkt.

Wanneer je een reiki behandeling krijgt hoeft er geen diagnose te worden gesteld, de energie volgt zijn eigen weg en iedereen krijgt precies wat hij of zij nodig heeft. Reiki geven is even ontspannend als reiki ontvangen omdat de energie door de gever en de ontvanger stroomt. Er wordt namelijk niet met eigen energie gewerkt, maar met universele energie, waardoor je ook geen (eventuele negatieve) energie kunt overnemen van of doorgeven aan de ander. Door met reiki te werken wordt je zelfbewustzijn vergroot en daardoor je ontwikkeling en groei in gang gezet.


De huiskamersessie
Ik heb dus een aantal dagen geleden een reiki behandeling gehad tijdens een huiskamersessie bij een van mijn vriendinnen. We hadden al een beetje gehoord hoe de avond eruit zou zien via de vriendin die al twee keer eerder bij deze coach langs was geweest. We zouden de mogelijkheid hebben om een kaartje te trekken uit een tarotdeck of set engelenkaarten. Ik vind dat laatste altijd een beetje vaag klinken en het spreekt me in tegenstelling tot tarotkaarten niet echt aan. Maar in principe werkt het een beetje hetzelfde. Je trekt één of meerdere kaarten waarin wijsheden staan of een thema aan bod komt waar nu de aandacht op ligt voor jou. Vaak sluiten de kaarten die ik trek heel goed aan bij de situatie waar ik in zit, en stiekem denk ik dan ook dat dat geen toeval is.
Maar goed, ik wijk een beetje uit.. Het was 19.00 uur toen toen de spirituele coach, ik gok een vrouw van in de 40, bij ons aankwam. Ik geloof dat ze niet alleen sessies aan huis doet, maar ook in haar eigen praktijk aan huis. We hielpen haar om de behandeltafel naar boven te brengen, want die was vrij zwaar. De woonkamer werd gebruikt als gezamenlijke ruimte, waar we zouden starten en de extra kamer op de eerste verdieping werd “omgedoopt” tot reiki kamer.

We begonnen met een kopje thee en wat geklets. Een beetje zenuwachtig, maar vooral nieuwsgierig wachtten we af wat er zou gebeuren. De vrouw legde wat kaarten decks op tafel en vertelde heel kort wat je ermee kon doen. Normaal gesproken deed ze eerst een per persoon een reiki behandeling en zouden we erna kaarten trekken, maar omdat het anders heel erg laat zou worden zouden we het een beetje tegelijk gaan doen. Ze vertelde dat het goed was om de kaarten een tijdje beet te houden en te schudden, zodat je eigen energie erin zou komen. Hierna kon je een of meerdere kaarten pakken. Persoonlijk vond ik dat de vrouw wel iets meer de leiding had kunnen nemen vanaf het begin. Het voelde een beetje onwennig en het leek alsof we zelf maar moesten bepalen of uitvogelen wat er wanneer zou gebeuren. Daarnaast hadden twee vriendinnen sowieso nog geen ervaring met tarot, dus wat meer sturing was wel gepast vond ik. Aangezien ik altijd een beetje ongemakkelijk wordt van situaties waarin niemand actie onderneemt, besloot ik te beginnen met een deck wat me aansprak en legde een kaartje voor mezelf.
De kaart die ik trok was: Keuze


Wederom voelde ik me verbonden met de kaart. Het was misschien niet de leukste kaart, maar ik heb de laatste tijd ook best wat dingen aan mijn hoofd. Ik ben enorm veel aan het klussen en merk dat ik veel te weinig tijd voor mezelf vrij maak. Ik heb al een paar weken het gevoel dat ik best ver van mezelf verwijderd sta en dat ik in een routine zit waar ik graag uit wil komen. Ik denk dat iedereen dat soort periodes wel herkent en ik probeer de situatie gewoon te accepteren zoals ie is, omdat ik weet dat ik uiteindelijk wel weer in de juiste flow terecht kom. De kaart was voor mij een bevestiging dat ik mijn eigen behoeftes niet aan de kant moet zetten uit een soort verplichtingsgevoel om anderen te helpen.

Ik besloot om de kaart nog even voor me te houden en hem aan het eind van de avond te delen, omdat ik normaliter heel uitgesproken ben en meteen wil delen. Ik wil ook proberen om soms even mijn ervaringen en gedachten wat dichter bij mezelf te houden, zodat ze niet te snel hun waarde verliezen. Ik kan er dan altijd voor kiezen om ze in een later stadium te delen (als ik daar dan nog behoefte aan heb). Daarnaast was ik ook benieuwd of de spirituele coach misschien, zonder dat ik iets aan zou geven, een bepaald gevoel bij me zou krijgen tijdens de reiki sessie.


De reiki behandeling
Voordat ik aan de beurt was gingen twee vriendinnen me voor, de een vertelde dat ze een flinke druk op haar buik voelde toen de vrouw daar met haar handen overheen ging en dat de vrouw ook vroeg of ze vaak buikklachten had (wat ook klopt). De vrouw kreeg ook een soort zin door, waarin werd gevraagd of mijn vriendin buiten kwam spelen. Ze is blijkbaar ook bezig met een soort trance healing, waarbij ze soms dingen of zinnen doorkrijgt, hier ben ik dan wat sceptischer over maar goed ik was wel benieuwd of ze bij mij ook iets door zou krijgen. De vriendin die als tweede ging vertelde dat ze het gevoel had dat ze op andere plekken werd aangeraakt dan waar de vrouw met haar handen was op dat moment. De vrouw had gezegd dat ze wel wat minder streng voor zichzelf mocht zijn. Verder vonden ze het beiden gewoon erg ontspannend en voelden ze niet veel bijzonders.

(korte toevoeging: een van mijn vriendinnen stuurde me een berichtje na het lezen van m’n blog. Ze vertelde me dat ze de dag na de sessie super ontspannen was en dat ze ook op werk een stuk minder spanning voelde. Ze voelde zich positief en er hing een soort kalmte over haar heen. Ze had ook de stenen mee die ze die avond had gekregen. Ze weet niet zeker of het door de avond komt, door de stenen, of gewoon doordat ze even heel sterk geloofde in het nut ervan. Maar ze wilde het graag nog met me delen, en ik dus ook met jullie!)

Toen was ik aan de beurt.. Net zoals bij mijn vriendinnen vroeg de vrouw of er iets was wat ik van te voren wilde delen, of ik een bepaalde intentie had. Maar ik wilde de reiki behandeling gewoon ervaren zonder vooraf te vertellen wat er in mijn hoofd om ging. Ik zei haar dat ik wel iets in gedachten had, maar dat ik dat liever achteraf wilde delen. Ze leek even van haar a propos te zijn, omdat ze dat niet had verwacht, maar accepteerde het gelukkig wel. Ik was gewoon heel benieuwd wat ze bij mij zou opmerken of voelen, zonder dat ik haar de antwoorden zou geven.

Ze begon de behandeling met aura sprays, iets waarvan ik het gevoel heb dat zij daar wel echt in gelooft, maar wat waarschijnlijk gewoon een soort kruidenparfum is. Ze gebruikt ze om je te cleansen en de lijn sprays die ze nu mee had waren speciaal ontwikkeld voor hoog sensitieve personen (HSP). Het rook best lekker en ik kan me echt wel voorstellen dat het kan kalmeren, bijvoorbeeld als er kamille, lavendel of valeriaan of iets dergelijks in zit. Maar of het je aura reinigt, dat betwijfel ik een beetje haha. Maar goed, ik deed mijn best om de aroma’s zo goed mogelijk in me op te nemen.
Ook zette ze muziek aan, ik geloof op haar telefoon. De muziek klonk wat schel, maar heel erg stoorde het niet. Ze vervolgde met de handoplegging, waarbij ze begon bij mijn schouders, omdat het best intens kan zijn om meteen je handen op iemand hoofd te leggen. Het is natuurlijk best intiem wanneer een vreemd persoon je over je lichaamsdelen aait. Ze vervolgde haar weg vanaf het hoofd naar beneden. Toen ze naast me kwam staan en tegelijkertijd haar hand op mijn schouder en pols neerlegde voelde dat heel fijn. Ik ervaarde het alsof iemand (niet persé zij als persoon) me steunde en achter me stond. Het deed me denken aan de ayahuasca retraite waarbij we ook dit soort aanrakingsrituelen hadden gedaan. Het gevoel dat iemand je iets geeft, zonder iets terug te verwachten is voor mij heel waardevol. Erna vervolgde ze haar weg, waarbij ze eindigde bij de benen en voeten. Ze vertelde me dat ze hier vaak veel aandacht aan besteed omdat de energie via de benen je lichaam uit wordt gestuurd.

Ze vroeg me of ik iets wilde delen, dus ik vertelde haar over het gevoel van steun. Ze vroeg me welke rol ik toen had en gaf twee opties. Ik ben de tweede optie eerlijk gezegd alweer vergeten, maar het kwam erop neer dat ik toen in de rol van het kind zat. Ze zei daarnaast dat ze bij de ene kant van mijn lichaam kou voelde en bij de andere kant warmte en vroeg of ik wel eens klachten had aan één kant van mijn lichaam en of ik het herken dat de twee delen niet in balans zijn. Dat heb ik niet en herken ik ook niet persé. Ze vroeg of ik last had van mijn voet, maar ook dat had ik niet. Ik had het idee dat ze me niet echt kon peilen en ik begon maar een beetje het gesprek over de thema’s waar ik mee bezig ben tijdens mijn zoektocht naar heling en groei. Ik vond het een beetje een raar gesprek, het voelde alsof ze heel graag wilde overkomen alsof ze me kon doorgronden en dat ze heel graag wilde laten weten dat ze heel erg ervaren is op het gebied van spiritualiteit en groei en dat ik daar nog wel zou komen. Maar ik had persoonlijk eerder het idee dat ik haar wat voorzetjes gaf en ze daarop inspeelde. Ze vertelde me dat ik vanuit mijn hart moest doen en vanuit mijn gevoel (nadat ik had verteld dat ik soms ontzettend veel nadenk). Misschien komt het gewoon omdat ik niet echt een klik met haar voelde dat ik niet heel erg open stond voor wat ze zei. Ze gaf me het gevoel dat ik alles nog moest ontdekken en dat ik bezig ben met spiritualiteit voor de vorm, terwijl ik al jaren bezig ben met zelfgroei en ontdekken. Misschien was ik gewoon een beetje op mijn tenen getrapt hoor, dat kan ook. Maar toch voelde er iets gewoon niet helemaal chill. Ik voelde me ook echt een beetje raar na de avond, en in plaats van dat ze dichterbij me kon komen na de sessie merkte ik bij mezelf dat ik me juist meer af sloot. Gelukkig was ik gewoon lekker met m’n vriendinnen en konden we er even om lachen toen ik mijn ervaring deelde.


Hoe denk ik nu over reiki?

Ik geloof zeker wel dat er een universele levensenergie is die ons allemaal (mens en dier) op een bepaalde manier met elkaar verbind. Ik geloof ook dat we door middel van liefdevolle rituelen, reiki/ aanraking met intentie, ceremonies, spiritualiteit etc. kunnen helen op emotioneel, geestelijk en lichamelijk niveau aangezien al die dingen met elkaar in verbinding staan. Ik denk dat vooral het stukje bewustwording van jezelf ervoor kan zorgen dat je dichter bij je kern komt, en dat hoe dichter je bij jezelf komt je meer liefde en ruimte aan jezelf geeft op welke manier dan ook. Reiki op afstand is iets waar ik nog een beetje aan twijfel. Voor mij klinkt het logisch dat je met je handen warmte en energie uitstraalt naar een ander wanneer je dichtbij elkaar bent, maar hoe je met (in principe) alleen je gedachte een ander energie kan sturen blijft voor mij nog een beetje vaag. Dat wil niet zeggen dat ik er niet meer over zou willen leren. Want als ik nadenk over bijvoorbeeld manifesteren door positieve gedachtes en affirmaties de wereld in te roepen, dan kan ik zeggen dat ik daar tot op zekere hoogte ook in geloof. Dus wat is dan het verschil?

Ik zou nog steeds heel graag een reiki behandeling bij mijn nicht doen, aangezien ik het gevoel heb dat ik er dan heel anders in ga en een hele andere ervaring kan hebben. Ik ben me er van bewust dat ik misschien een beetje sceptisch ben nog in deze blog, maar dat komt ook echt door de ervaring die ik nu heb gehad. Ik geloof zeker wel in het nut van reiki voor sommige mensen, ik weet alleen nog steeds niet helemaal hoe dit voor mij zit. Wie weet zal ik me nooit helemaal kunnen overgeven en openstellen ervoor. Maar wanneer ik terugkom van mijn reis door europa (en hopelijk afrika) ga ik zeker nog een afspraak inplannen bij mijn nicht en dan zal ik ook weer delen hoe ik dat heb ervaren en wat ik heb geleerd. Ik heb namelijk nog een hoop vragen voor haar; hoe ze bij reiki terecht is gekomen en hoe ze zich daarin heeft ontwikkeld, of haar mening over reiki met de tijd is veranderd en hoe dat nou werkt; reiki op afstand. Maar daarover later meer!

Als je zelf ervaring hebt met reiki (behandelingen of coaching) en je wil graag meer met me delen dan zou ik dat super tof vinden, je kan een berichtje achterlaten onder deze blog of via de mail!

Online je reiki 1 & 2 graad behalen? Dan kun je deze cursus volgen!

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: