Hoe vanlife lastig en tegelijkertijd ontzettend prachtig kan zijn (inclusief tips)


Ik woon nu iets meer dan twee maanden in een camper en het is een bewogen avontuur tot nu toe. In eerste instantie ben ik met mijn vriend en kat in mijn eigen camper gaan wonen omdat we ons huis uit moesten. We wilden sowieso al op reis, maar dan met de bus van mijn vriend, dus we hebben ervoor gekozen om gewoon lekker als nomaden in de buurt rond te trekken tot zijn bus af was.

Een maand geleden zijn we naar het buitenland vertrokken, eerst door Frankrijk en zo verder naar het zuiden langs de kust van Spanje en Portugal. We hebben al een hoop mooie plekjes gezien! Het leek me wel tijd voor een update over hoe het leven in een camperbus me tot nu toe bevalt! In deze blog zal ik proberen een beetje kort en bondig (dat is meestal niet mijn sterkste punt haha) te vertellen over de voor en nadelen van vanlife. Als je specifiek meer wil weten over vanlife met een kat, dan kun je een van mijn volgende blogs checken!

Het bouwen
Zelf heb ik qua bouw niet zoveel hoeven doen, omdat ik een redelijk kant en klare camper heb gekocht. Ik heb alleen het interieur opgeknapt en dat vond ik eigenlijk al meer dan genoeg werk haha. Mijn vriend heeft zijn bus bijna helemaal zelf omgebouwd, ik heb hem daar bij geholpen en ik kan je vertellen dat ik het op een gegeven moment echt zat was! Eigenlijk zaten we er op een gegeven moment gewoon doorheen omdat het zoveel meer werk was dan zijn vorige (kleine) bus. We wilden graag zo snel mogelijk naar het buitenland en dus voelde het alsof we flink wat haast hadden. Niet het beste gevoel kan ik je vertellen!

Zelf zou ik er noooit meer voor kiezen om een bus zelf om te bouwen, omdat ik heb gezien hoeveel werk erin zit. Maar het voordeel is natuurlijk wel dat, wanneer je alles zelf doet, je precies weet hoe alles werkt. In mijn camper weet ik bijvoorbeeld niet hoe de bedradingen en leidingen etc. lopen, dus als er ooit iets kapot gaat wordt het een lastige zoektocht..
Daarnaast is het wel gewoon super vet als je je eigen huis op wielen hebt gebouwd, je eigen persoonlijkheid zit erin en wanneer je gewoon de tijd en ruimte hebt is het ook echt wel leuk om te doen. Ik heb er in ieder geval een hoop van geleerd!

tips:

  • Neem de tijd, haasten maakt het een stuk minder leuk
  • Bouw hem om in de lente/zomer zodat je niet in de regen hoeft te klussen
  • Durf om hulp te vragen! Er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om een dagje mee te helpen. Toen ik zelf nog geen camper had bood ik ook altijd aan om andere mensen te helpen die hun bus wilde ombouwen, ik wilde alvast graag meer leren erover en er zullen vast meer mensen zijn die dit willen!

De kosten
Het aanschaffen van een bus en het ombouwen ervan kan erg prijzig zijn. Mijn eigen camper heeft 5000 euro gekost en ik heb er daarna nog van alles aan opgeknapt. De bus van mijn vriend was iets goedkoper, maar omdat hij hem nog van top tot teen moest ombouwen is hij echt veel duurder uitgekomen dan ik.
Dan heb je nog de kosten voor het rijden.. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je heen gaat, maar als je in een korte tijd een lange afstand af wil leggen zoals wij hebben gedaan zijn de benzinekosten vrij hoog! Een volle tank bij deze bus is iets van 120 euro voor 80 liter diesel. We zijn zojuist over de 3500 kilometer gegaan, dus je kan je voorstellen dat je aardig wat kwijt bent.

Als het gaat om de tolwegen kun je er natuurlijk voor kiezen om deze zoveel mogelijk te vermijden, maar dan ben je wel echt een stuk langer onderweg. Wij hebben ervoor gekozen om in het begin gewoon over de tolwegen te gaan en later wat rustiger te rijden en meer wegen zonder tolpunten te nemen. Ik vind het stiekem ook een beetje kut dat wij nu gewoon Nederlandse wegenbelasting moeten betalen (ik nog voor mijn camper die gestald staat) en tegelijkertijd ook hier voor de wegen betalen, maarja niks aan te doen haha.

Natuurlijk zijn de eerste kosten altijd het duurst, als je eenmaal op een plek zit waar je voor een lange tijd kan blijven staan hoef je alleen nog maar de boodschappen te betalen en dat is wel echt chill! Ik ben aan het bijhouden hoeveel ik uitgeef de komende maanden zodat ik een overzichtje kan maken van de kosten van vanlife, dat zal ik ooit nog een keer delen. Maar als je dus op een mooie plek kan staan zijn de kosten veel lager dan voor de huur van een woning. Het is eerst even investeren, maar hierna pluk je de vruchten ervan!

Tips:

  • Persoonlijk zou ik bij het ombouwen van een bus op zoek gaan naar gerecyclede materialen, bijvoorbeeld bij kringloopwinkels en in de containers bij een houthandel om de kosten te drukken.
  • Genoeg sparen zodat je na het opbouwen ook geld over hebt om op reis te gaan voor langere tijd, je geeft altijd meer uit dan je denkt en zo kom je niet voor verassingen te staan.

Het onderweg zijn
Je rijdt soms lange dagen en wanneer je denkt dat je twee uurtjes onderweg bent kan je ervan uitgaan dat het minstens vier uur wordt! Je moet onderweg vaak even tanken, water bijvullen, boodschappen doen etc. En die servicepunten liggen niet altijd op de route, soms moet je 20 minuten omrijden alleen om ergens je wc te kunnen legen bijvoorbeeld.

Daarnaast is het parkeren soms echt een pain in the ass! Vlakbij drukke stadjes is het haast onmogelijk om voor een redelijke prijs te parkeren en vaak mag je er dan niet eens overnachten. Soms vind je wel een plekje waar het mag, maar voel je je er echt niet veilig. Je leest veel verhalen over mensen die bestolen worden, dus dan zoek je toch liever een andere plek om de nacht door te brengen!

De leuke kant ervan is dat je de landen steeds een beetje beter leert kennen en je ziet natuurlijk echt heel veel prachtige omgevingen in een korte tijd. Je parkeert soms op de mooiste plekken en dan mag je echt wel even in je handjes knijpen dat dát jouw tuintje is voor een (of meer) dagen.

Tips:

  • Check de app park4night (europa) en campercontact (Nederland) voor verschillende plekjes en lees de recensies van elke plek.
  • Aangezien het rijden soms vermoeiend en stressvol kan zijn raad ik aan om lekker op tijd te vertrekken, zodat je nog iets aan je dag hebt als je op je nieuwe plek aankomt (en ik kan uit ervaring vertellen: het is ook heel fijn als je niet in het donker op zoek hoeft naar een overnachtingsplaats).
  • Bezoek drukke steden (als je daar überhaupt heen wil) met de bus of über, parkeer je eigen bussie gewoon wat verderweg zodat je je niet door de moeilijkste bochten en straatjes hoeft te wringen.

Je huis op wielen
Je weet natuurlijk van te voren dat als je in een bus gaat wonen je vrij weinig ruimte zult hebben. Ondanks dat ik het heerlijk vind om minimalistisch te leven en ik qua leefruimte niet echt iets mis, heb ik het soms ook echt even moeilijk met bepaalde aspecten ervan. Het zijn vaak kleine dingen, zoals dat ik niet makkelijk bij een deel van mijn kleding en elektronica kan (de helft ligt onder de bank). Of dat ik duizend keer per dag mijn kop stoot aan de belachelijk scherpe randjes van de kastjes. Of dat ik de wc onder de poef vandaan moet halen als ik moet plassen (en dat moet ik erg vaak haha). Of ik me aan die dingen erger ligt er natuurlijk ook gewoon een beetje aan hoe mijn bui is op dat moment.. Eigenlijk maken die dingen geen reet uit en moet je er gewoon mee leven dat je bepaalde dingen inlevert als je dit wil doen.

Het meest vervelende vind ik het slapen, en ik mag niet eens klagen want ik kan gewoon met mijn benen languit (mijn vriend niet), maar ik kan toch niet zo lekker wijd uitgespreid liggen als ik wil. Daarnaast neemt mijn lieve kat Lillie de helft van het bed in beslag en als we onze benen verplaatsen protesteert ze luid of we krijgen een corrigerende tik inclusief nagels als cadeau. (Maar ja ik had haar echt niet willen missen, dus dat neem ik dan maar op de koop toe). Soms kan ik heel kriegelig worden als ik het allemaal te krap vind worden en dan mis ik stiekem wel echt een groot tweepersoons bed waar je heerlijk in kunt slapen.

Naast de ruimte vergeet je soms ook even dat je constant met je huis aan het verkassen bent. Als ik dan een opbergkastje opentrek vliegen de shampoos en dergelijke eruit (en elke keer weer zeg ik dat we er iets aan moeten doen, wat er eigenlijk nooit van komt). Daarna trek je de koelkast open en wederom rolt heel de inhoud door je bus heen als dat niet al tijdens het rijden zelf is gebeurd.

De voordelen van een huis op wielen: je kunt per dag kiezen waar je wil wonen, je bent super onafhankelijk & het is echt heel lekker om zo weinig spullen te hebben. Daarnaast leef je een stuk duurzamer, je verbruikt minder water en gas, kookt elke avond je eigen maaltijd (in plaats van lekker lui thuisbezorgd bestellen), je kunt je accu’s opladen door te rijden en hebt zo altijd stroom zonder dat het je iets kost!

Tips:

  • Bouw het bed op zo’n manier dat je allebei in de lengte en breedte comfortabel kan liggen en dat je op bed kunt zitten zonder je hoofd te stoten. Liever wat minder ruimte in de “woonkamer” en chill slapen dan andersom!
  • Koop genoeg mandjes in verschillende maten waar je al je kleine spulletjes in kan doen, het is leuk als je kastjes hebt maar ook daarin vliegt alles in de rondte!

Relatie

Veel vrienden van me zeiden dat het wel echt een goede relatietest is om samen in een bus te gaan wonen. Ik woonde al samen met m’n vriend, maar dat was in een vrij groot huis (anti kraak life) en ondanks dat je dan ook elke dag samen bent is dat wel echt anders dan dit. We werken momenteel allebei niet (ik alleen online) en ondanks dat we af en toe wat dingen voor onszelf doen, spendeer je het grootste deel van de dag met elkaar. Thuis heb je allebei je eigen dingen te doen. Je hebt je vrienden waar je af en toe gaat eten, je gaat naar werk etc. Nu vallen al die dingen weg en moet je het echt alleen met elkaar doen!

Ik merk aan mezelf dat ik soms wel echt behoefte heb aan wat tijd en ruimte voor mezelf, dan ga ik even wandelen, hardlopen of bijvoorbeeld lezen voorin de bus. Ik ben het bijvoorbeeld echt niet gewend om elke keer samen boodschappen te doen, of altijd samen te eten. Soms is het gewoon fijn om dat soort kleine dingen lekker in je uppie te doen. Daarnaast leef je natuurlijk in een hele kleine ruimte, je kunt je bijvoorbeeld niet omdraaien in bed zonder dat de ander daar wakker van wordt en dat is soms lastig.

Aan de andere kant zijn er ook veel leuke momenten als je zoveel samen leeft. Je voelt je gewoon steeds meer op je gemak bij elkaar. Ik heb bijvoorbeeld een lange tijd niet echt hardop meegezongen met muziek in de auto als mijn vriend ernaast zat, nu doe ik dat wel wanneer ik er zin in heb. Het is misschien een stom voorbeeld, maar ik merk gewoon dat ik steeds meer mezelf kan zijn.

Nog iets waar je elkaar extra goed door leert kennen: in dezelfde ruimte naar de wc gaan. Alleen al het poepgesprek was iets wat ik zoveel mogelijk vermeed. Ik vond het zelfs ongemakkelijk om naar de wc te gaan in de hal als mijn vriend in de woonkamer zat. En moet je ons nu zien.. we kijken elkaar nog net niet aan terwijl we op de wc zitten haha. Hoe fijn dat we ook door dat stadium heen zijn!
Daarnaast zijn er denk ik weinig mensen met wie je zo veel tijd kunt spenderen zonder helemaal gek van elkaar te worden en dat is echt wel wat waard! Nog iets wat ik fijn vind; dat je met je partner (en beste vrienden) ook samen stil kunt zijn, gewoon zijn, zonder dat er iets van je verwacht wordt. Gewoon gezelligheid zonder dat het je energie kost.

Waarom je vanlife gewoon een keer moet hebben ervaren!
Ten eerste is het weer zoooveel beter dan in Nederland! We zitten momenteel in zuid spanje en het is hier 21 graden. Tijdens oud en nieuw loop ik in een zomerjurkje en zwem ik in de zee. Dat is iets wat voor mij echt niet went, elke dag geniet ik daar weer van! Je kunt hier je winterdip dus gewoon lekker overslaan!

Daarnaast is het heel leuk om nieuwe, vaak likeminded, mensen te leren kennen. In het begin had ik wel de verwachting dat we op elke nieuwe plek vrienden zouden maken. Dat we overal in een soort community’s terecht zouden komen en vele avonden rond het vuur kumbaya zouden zingen. Dit is niet helemaal de realiteit, op sommige plekjes maak je niet echt connecties met anderen.. Maar wanneer je dan wel een keer een klik hebt met je buren is dat echt super leuk! Wij hebben met kerst overdag wafels gegeten bij onze oude hippie overburen en daar kwamen meerdere mensen op af. Ineens kwamen er allerlei zelfgemaakte instrumenten uit de campers, zoals een digderidoo en airdrums. En ook een ukelele en mondharmonica kwamen tevoorschijn, op een gegeven moment zaten we dus als een soort josti band met z’n allen te jammen haha. ’s Avonds zijn we bij onze buren uit Zwitserland bier gaan drinken, super gezellig dus!

Ik denk ook dat je tijdens vanlife een stuk bewuster leeft, veel meer buiten bent, rust en ruimte kan creeëren om te denken, te dromen en te doen waar je blij van wordt. Ik lees en schrijf nu zoveel meer dan normaal, ik ben creatief bezig, leef gezonder, heb meer balans. Het voelt echt heel goed om weer helemaal bij mezelf te komen in plaats van aan mezelf voorbij te gaan! Wanneer je “thuis” bent en moet werken of studeren, ben je aan het eind van de dag vaak te moe om dat soort dingen te doen, dus kom je in een soort sluimerstand routine waar je heel moeilijk weer uit komt. Onderweg is het zo makkelijk om meer voor jezelf te kiezen, om te genieten en om te werken aan de dingen die jij belangrijk vindt! Ik voel me zoveel beter en ondanks dat ik mijn lieve vrienden wel een beetje mis, had ik dit avontuur voor geen goud willen missen.

Dus, als je twijfelt of vanlife iets voor jou is, zou ik zeggen probeer het gewoon! Spaar ervoor, koop een bus en doe het gewoon! Als het je niet bevalt kun je je bus gewoon weer verkopen en ben je weer een ervaring rijker. Je hebt letterlijk niks te verliezen!

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: