De organicup, wasbaar maandverband en free bleeding


Ik ben al enige tijd geleden overgestapt van tampons naar de menstruatie cup, een keuze die voor mij makkelijk gemaakt was.. Maar ik heb best wel lang getwijfeld over het aanschaffen van wasbaar maandverband. Het allerliefst laat ik mijn bloed gewoon natuurlijk vloeien, maar dit is helaas niet altijd een optie. Vandaar dat ik graag met je deel waarom deze andere duurzame opties zo fijn zijn!

Waarom ik ben gestopt met het gebruik van tampons
Toen ik begon met het gebruiken van tampons was ik 14 jaar. Ze lagen bij ons standaard in het badkamerkastje en toen ik ongesteld werd was dat, én niet lekker zittend maandverband het enige wat ik kende. Ik dacht niet na over wat er in die producten zou zitten. Je gaat er toch een beetje vanuit dat, als het gemaakt is voor menstruerende vrouwen, het gewoon oké is voor je vaginale flora.
Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat dit niet persé het geval is.

De meeste tampons bevatten namelijk een kern van viscose en/of katoen, met een buitenste laagje gemaakt van polyethyleen/polypropyleen. Het touwtje is van polyester, katoen of viscose. Soms zit er in de absorberende kern van de tampon parfum om ongewenste geurtjes tegen te gaan. Daarnaast heb je bij het gebruik van een tampon kans op het Toxisch Shock Syndroom (TSS)wanneer je hem te lang draagt (niet door de chemische stoffen, maar door een bacterie die voorkomt bij één tot vier procent van de vrouwen).

Het gebruik van tampons droogt de van nature vochtige omgeving van de vagina uit doordat het bloed door de tampon wordt opgenomen, wat ook weer kan zorgen voor vaginale klachten zoals jeuk, irritatie en schraalheid. Dat alles leek mij genoeg om op zoek te gaan naar een alternatief.

De voor- en nadelen van een menstruatie cup
De menstruatiecup is een cupje wat je inbrengt in de vagina door hem op te vouwen. Eenmaal in de vagina vouwt hij uit, of je kan zelf nog een beetje met de cup draaien zodat hij zich uitvouwt. Als je lichtjes aan de cup trekt en hij zit vacuüm, dan zit ie goed! In het begin kan het even lastig zijn met in en uithalen. Sowieso is het even wennen omdat het toch wat groter is dan een tampon. Als je hem wilt legen kun je het vacuüm verbreken door lichtjes in de cup te knijpen en hem rustig uit je vagina te halen. Als je het gebruik een beetje onder de knie hebt merk je niet eens meer dat je hem in hebt.

Ik heb ooit, toen ik de cup net gebruikte, iets heel onhandigs gedaan.. Ik ging naar het toilet op werk en was benieuwd hoeveel ik nou eigenlijk bloedde. Wanneer je een tampon gebruikt heb je geen idee van de hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie. Ik dacht altijd dat het super veel was, maar als je het dan in je cup ziet valt het reuze mee haha. Anyway, ik haalde mijn cup er uit en keek naar de hoeveelheid bloed die erin zat. Maar hij was zo glad dat ie uit mijn handen schoot en de muur helemaal onder gespetterd was met mijn menstruatiebloed. Ik voelde me zo ongemakkelijk terwijl ik met een papiertje alles stond schoon te maken. Dus als je ooit wil weten hoeveel bloed die cup nou opvangt, hou hem dan GOED beet haha!

Iets wat soms ook onhandig kan zijn is dat je niet altijd een kraantje in je wc hebt, maar daarbuiten. Het is toch nog niet echt sociaal geaccepteerd om je cup schoon te spoelen terwijl er iemand naast je zijn handen wil wassen.. Zelf los ik dat op door de cup in de wc te legen, met een papiertje schoon te maken en later thuis de cup nog even om te spoelen. Dat werkt prima. Soms ben ik ook zo licht ongesteld dat ik hem niet eens op werk o.i.d. hoef te legen en sowieso gewoon op mijn gemakje thuis alles kan doen. Super chill dus!

De voordelen van de cup zijn dat hij hypoallergeen is, het tast het natuurlijke slijmvlies van de vagina niet aan en hij kan drie keer zoveel bloed opvangen als een tampon. Daarnaast produceer je minder afval en kun je hem telkens opnieuw gebruiken, waardoor hij voordelig en milieuvriendelijk is!

Wat ik echt heel fijn vind is het idee dat je gewoon bloed/vloeit en dat het opgevangen wordt. Dat voelt voor mij veel natuurlijker dan dat je bloed wordt opgenomen in een tampon als een soort spons. Ik heb zelf een Organicup, die is gemaakt van … toelichten Duurzaam & niet slecht voor vaginale flora. Wat eigenlijk de belangrijkste reden was voor mij om naar de menstruatie cup over te stappen.

Conclusie: als ie eenmaal zit hoef je eigenlijk nergens meer aan te denken; je kunt ermee zwemmen zonder je druk te maken dat je alsnog doorlekt, je kunt hem langer inhouden dan een tampon, je voelt helemaal niet dat je hem in hebt.. soms vergeet ik gewoon een beetje dat ik ongesteld ben en dat is echt heerlijk!

Ik heb zelf de organicup A voor vrouwen die niet vaginaal bevallen zijn, maar je hebt ook nog een iets grotere cup, namelijk de organicup B o.a. voor vrouwen die wél vaginaal bevallen zijn.

Waarom ik wasbaar maandverband gebruik
Ik gebruikte vrijwel nooit wegwerp maandverband, alleen als ik door cup lekte op zware dagen. Vanaf het moment dat ik een koperspiraal had laten zetten werden mijn menstruaties echt heel heftig en ik bloedde veel meer dan normaal. In principe zal je niet snel door de cup heen lekken, maar bij mij overstroomde hij soms wel eens. Als ik dan bij vriendinnen was vroeg ik dan toch maar om een maandverbandje, voor de zekerheid.

Ik vond het gewoon echt geen fijn idee om van dat chemische spul in mijn ondergoed te doen. Naast het feit dat het niet duurzaam is, is het net als bij tampons ook gewoon niet goed voor de natuurlijke omgeving van je vagina/vulva. Maandverband (en tampons) zijn namelijk niet wit van zichzelf, ze worden gebleekt met chloor en hebben vaak ook nog eens een leuk printje wat gemaakt is van synthetische inkt. En ook hierbij heb je kans op TSS wanneer je het maandverband te lang draagt.

Ik was al een tijdje nieuwsgierig naar wasbaar maandverband, wat gemaakt is van 100% biologisch katoen. Veel beter voor de natuur en lichaamsvriendelijk. Ik heb me best wel lang laten tegenhouden door de prijs. Een setje van drie maandverbandjes kostte bijna 20 euro. Ik heb ze meerdere keren in mijn winkelmandje gehad en het toch telkens niet gedaan. Uiteindelijk besloot ik om het maar gewoon te doen en ik kan je vertellen dat ik er super blij mee ben! Achteraf gezien sloeg het nergens op om zo onnodig zuinig te doen, want op de lange termijn is dit natuurlijk goedkoper omdat je het kunt hergebruiken. Na een tijdje heb ik nog een setje gekocht met inlegkruisjes (wat kleinere verbandjes), zodat ik er genoeg had voor tijdens de zwaardere dagen.

Waarom het zo fijn is: de maandverbandjes zijn heerlijk zacht en comfortabel. Het voelt vertrouwd en ik ben niet bang om door te lekken. Het is duurzaam, niet slecht voor je vagina/ vulva. Het is goedkoop omdat je ze telkens kunt wassen & opnieuw kunt gebruiken En daarnaast kun je een wetbag kopen om ze geurloos in te bewaren tot je ze thuis kunt wassen. Tegenwoordig gebruik ik ze soms liever dan mijn cup, omdat ik dan alles gewoon lekker kan laten vloeien.

Je kunt hier een setje van 7 verschillende soorten maandverbandjes kopen, zodat je meteen je hele menstruatie goed zit, aangezien ik zelf twee keer een set van drie heb besteld en uiteindelijk duurder uit was. Én hier zit meteen een wetbag, een kaartje met wastips en een menstrual cycle tracking chart bij!

Free bleeding
Soms draag ik dus alleen een maandverbandje en soms gebruik ik het maanverband in combinatie met de menstruatiecup als ik hevig bloed. Maar ik vind het een heel mooi en natuurlijk idee om gewoon te bloeden zonder het tegen te houden. Het voelt veel fijner om niks in te hebben en gewoon te vloeien zoals de natuur het bedoelt heeft.
Soms denk ik erover na hoe helend het zou zijn als we nog steeds zo verbonden waren met onze menstruatie, onze cyclus en de natuur. Nu draag ik op zwaardere dagen dus iets om niet door te lekken, omdat het ons is aangeleerd dat we ons daar voor moeten schamen.

Er is ons aangeleerd om zo goed mogelijk te verbergen dat we ongesteld zijn, we nemen onze tas mee naar de wc zodat niemand het maandverband, je tampons of cup ziet. We staan zo ver af van de natuur van de vrouw. Bloeden is onderdeel van een ontzettend mooi proces van vruchtbaarheid en het creëren van nieuw leven. Maar in de huidige maatschappij wordt het gezien als iets vies en onhygiënisch. Erover praten is helaas nog steeds een taboe en wanneer je als vrouw meer wilt connecten met je menstruatie en eigen bloed wordt je gezien als een gekke hippie of extreme feminist.

Je hebt bijvoorbeeld vrouwen die hun planten menstruatiebloed geven als voeding, ritueel hun bloed aan de aarde geven, of hun bloed gebruiken als gezichtsmasker om de huid te voeden. Dingen die door de meeste mensen als raar en vies worden gezien, maar ik vind het juist tof om te zien dat vrouwen terugkeren naar die verbinding met hun eigen natuur.

Hoe fijn zou het zijn als de menstruatie geïntegreerd zou worden in de maatschappij als een periode waarin de vrouw even in zichzelf mag keren, dat het als normaal wordt gezien dat je niet hoeft te werken wanneer je enorme kramp hebt of je ontzettend ellendig voelt. Dat je kan leven volgens het ritme van je cyclus (de herfst, winter, lente en zomer).

De droom zou voor mij zijn dat wanneer ik ongesteld ben (winter) ik met een aantal andere vrouwen de natuur in kan gaan. Een week lang (samen) terugkeren naar jezelf. Dat je gewoon lekker naakt in het bos kunt vloeien en je vervolgens in een beekje wast. Om je echt te verbinden met de aarde en je vrouwelijkheid. Sisterhood, healen, rusten, om vervolgens weer helemaal opgeladen terug te keren wanneer je weer in je lente zit. Misschien niet heel realistisch in deze maatschappij, maar a girl can dream right?! 🙂

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: