Toiletverhalen

Het is een veelbesproken onderwerp onder vanlifers, en een vraag voor mensen die nog nooit in een bus hebben rondgereisd. “hoe doe je dat nou eigenlijk met naar de wc gaan.. En waar douchen jullie in godsnaam? Als je in je bus woont is het ook gewoon minder makkelijk allemaal.
Ik zal in deze blog uitgebreid vertellen over onze douche en toiletverhalen!

Klopt het dat je heel erg weinig doucht?

Ja, dat klopt wel.. Wij waren in eerste instantie van plan om een douche in de bus te bouwen, ik zag het niet zo zitten om in de winter koud te moeten douchen. Maar omdat de bus in zo’n korte tijd gebouwd moest worden en we gewoon heel graag de warmte op wilden zoeken, hebben we het niet meer gedaan.
Mijn vriend heeft een buitendouche gebouwd via een tank op het dak en een tuinslang met een fijne sproeikop. Deze kan ook aangesloten worden op de watertanks onder de bus. Onderweg kwamen we er ook achter dat het veel warmer was in Spanje/Portugal dan wij hadden verwacht in de winter. Dus dat koud douchen was helemaal niet zo erg.
We hebben de douche alsnog niet erg vaak gebruikt, we waren best veel in de zee te vinden.. om te surfen, maar ik nam ook best veel koude duikjes, dus je voelt je dan ook niet zo vies.

Hoe vaak douchen jullie dan onderweg?

Hoe vaak je kunt douchen wanneer je in een bus rondreist verschilt heel erg, in het begin reden we elke dag lange stukken dus dan douche je best weinig. We zochten vaak na een week, of twee weken een camping op om even lekker gebruik te maken van alle diensten. Maar een camping kost al gauw tussen de 15-25 euro (zelfs in het laagseizoen) dus dat is best prijzig als je het eigenlijk alleen maar doet om te douchen.

Toen we uiteindelijk bij de kust waren gingen we dus vaak de zee in.
En soms vulden we gewoon een teiltje met wat warm water waarmee we onszelf wasten. Het was niet het meest praktische teiltje, je kon hem inklappen en soms als ik er dan teveel tegenaan leunde bij het hurken klapte die ineens in haha. Maar toch was het best fijn, we voelden ons hierna wel het meest fris!

In spanje hebben we bij de broer van mijn vriend kunnen douchen, wat heel fijn was. En we hebben in zuid spanje ook een keer twee nachten in een hotel geslapen dus toen heb ik vrijwel de hele tijd in bad rondgedobberd. Je ziet het wel meer voorbij komen, vanlifers die een aantal dagen in een hotel gaan zitten. Wij dachten dat we er super erg van zouden genieten, maar eigenlijk voelden we ons er helemaal niet thuis en wilden we na één nacht alweer terug naar de bus.

Het fijnste was het toen onze vrienden langskwamen, want toen konden we onbeperkt warm douchen bij hun Airbnb. We waren daar altijd welkom! We hebben er wat wasjes gedraaid, onze wetsuits gewassen en daarnaast konden we er ook gezellig komen barbecuen en lunchen.

In de laatste weken hebben we vanwege heel veel autopech veel in hotels gezeten, voor m’n gevoel heb ik toen echt meer gedoucht dan nodig haha. Ik heb altijd best wel snel last van een droge huid en eczeem en dit kwam meteen weer helemaal terug. Balen, want het ging zo goed toen ik vrijwel elke dag in de koude, zoute zee zwom. Het voelt ook heel raar om ineens zoveel te kunnen douchen, het voelt ook niet alsof het echt nodig is. Je raakt uiteindelijk gewoon een beetje gewend aan het weinig douchen en als je stinkt, stink je allebei dus dat maakt het ook weer minder erg haha.
Ik had van te voren verwacht dat ik het meer zou missen, maar dat viel reuze mee.
En daarnaast zijn die koude douches en duikjes dus ook nog eens veel beter voor je huid en haar!

Plas en poepsituaties

We hebben een portapotti uit mijn eigen camper meegenomen in de bus van m’n vriend. Het is in principe een chemisch toilet, wat ik wel jammer vind, maar een compost toilet is echt heel erg duur (rond de 1000 euro). In het begin gebruikten we de schoonmaak vloeistoffen die ik erbij had gekregen. Toen deze op waren en we ze nergens konden vinden in het buitenland, zijn we overgestapt op natuurazijn. Daar ben ik veel blijer mee, want dat is helemaal niet slecht voor de natuur. Als de klep open gaat ruik je natuurlijk wel een azijnlucht en we hebben het gevoel dat je misschien iets eerder geurtjes ruikt dan met het chemische spul, maar dat vinden we het wel waard!

Toen we eerst in mijn camper woonden plasten we daar eigenlijk alleen op en we poepten op openbare toiletten, bij familie of vrienden haha.
Uiteindelijk was ik het wel zat om het op te houden tot we ergens konden, dus na een paar weken zijn we toch maar gewoon op onze portapotti gaan poepen (wat echt een verademing was haha)

We zijn aan het begin van onze reis naar het buitenland nog best vaak buiten naar de wc geweest, vooral als er gewoon bosjes in de buurt waren.
Daar hebben wij allebei sowieso geen problemen mee. Buiten naar de wc gaan voelt best bevrijdend en is soms zelfs fijner dan op een openbaar toilet!
We proberen dan altijd onze papiertjes mee te nemen om weg te gooien, in plaats van in de natuur achter te laten. Dat is namelijk iets wat je echt veel ziet op overnachtingsplaatsen, struiken vol papier.. Super zonde en onnodig!

Je vraagt je misschien af of het niet ongemakkelijk is om in zo’n kleine ruimte naar de wc te gaan, waar de ander alles kan horen en ruiken 😉
Maar ik kan je vertellen; zelfs dat went!
Ik vermeed het onderwerp van poepen en scheetjes liever voordat we in een bus woonden. Ik vond het al ongemakkelijk als ik beneden naar de wc ging terwijl mijn vriend boven was (super onnodig, i know)
Maar ik kan je vertellen dat je er op deze manier heel snel overheen bent.
Plassen doen we sowieso zonder moeite terwijl de ander ernaast zit.. Maar als een van ons moet poepen dan gaat de ander altijd even voorin zitten, of als degene nog in bed ligt gewoon even omgedraaid liggen.
Ik heb wél één keer buikgriep gehad en toen vond ik het toch wel even kut om naar de wc te gaan waar mijn vriend praktisch naast zat. Maar goed zo leer je elkaar weer een beetje beter kennen haha en ik vind het eigenlijk heel chill dat we die schaamte lekker voorbij zijn.

Leuke ervaringen met het legen van de portapotti

Je hebt veel benzinepompen, supermarkten en andere losplaatsen waar je je toilet kunt legen en via de app park4night kun je o.a. servicepunten vinden waar je je vuil water en toilet kan legen. Super handig, maar soms ook best ongemakkelijk..

Op de een of ander manier is het vullen van de watertanks de taak van mijn vriend geworden en het legen van de portapotti die van mij.
Ik moet zeggen dat ik er niet altijd zin in heb om onze mix van plas en poep in een gat te mikken, maar over ’t algemeen is het wel te doen.

Het gebeurde wel vaker dat er bij een tankstation groepen mensen rondhingen terwijl wij de wc moesten legen.. Ik voelde me altijd enorm bekeken en was blij als het er weer op zat. Één keer zijn we naar een losplaats geweest op iemands terrein, dat was mega ongemakkelijk, omdat die man bleef staan kijken terwijl ik alles in die put kieperde.
Dat je zelf naar je ontlasting in vloeibare vorm moet kijken is al erg genoeg, maar dat er dan een vreemde over je schouder meekijkt is niet heel comfortabel haha.

Of we het missen om gewoon een normale wc te hebben en door te kunnen trekken… JA zeker weten!
We kijken er echt wel naar uit om gewoon weer onze eigen badkamer te hebben straks.
Maar voor een paar maanden op deze manier leven is echt niet zo erg en alles went vanzelf, dus laat je je er in ieder geval niet door tegenhouden! Het leuke is ook dat iedereen die in een bus of camper woont dezelfde dingen meemaakt en moet doorstaan en dat geeft in ieder geval een heel leuk onderwerp om over te praten en lachen als je elkaar ontmoet!

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: