Natuurlijke verzorging voor je haar: indiase kruiden of gewoon niet meer wassen?

Ik ben al een tijdje op zoek naar een manier om mijn haar beter en natuurlijker te verzorgen. Toen ik afgelopen winter op reis was ben ik helemaal gestopt met het wassen van mijn haar. Eenmaal thuis ben ik overgestapt op wassen met indiase kruiden. Aangezien ik natuurlijk leven op heel veel verschillende manieren onderzoek, leek dit me ook gewoon onderdeel van mijn zoektocht. In deze blog deel ik mijn ervaringen.

De hoeveelheid troep in shampoo
Als je je er eenmaal in verdiept kom je erachter dat er zoveel troep in shampoo en conditioner zit, zelfs in de zogenaamd “goede” producten in bio winkels etc. Door silliconen lijkt ons haar mooi glanzend en glad, maar eigenlijk is dit gewoon een soort plastic laagje wat zich over je haarvezels vormt en is je haar eronder alsnog enorm beschadigd. Dit laagje spoel je eraf met enorm bijtende shampoo en hierna gebruik je weer conditioner (en dit herhaal je constant).

Ik ben een jaar geleden overgestapt op producten zonder siliconen en parabenen. Ik gebruikte toen het merk Cantu voor krullend haar, maar ik vond dat mijn haar hier erg gek van ging zitten. Aan de ene kant krulde het enorm en aan de andere kant weer niet, dus dat was niet ideaal.

No poo methode
Ik stuitte hierna op de no poo methode wat inhoudt dat je je haar helemaal niet meer wast. Hierbij moet je er wel eerst voor zorgen dat je alle “slechte” shampoo resten die in je haar achterblijven eruitspoelt met een grof reinigend product (bijvoorbeeld dreft). In de maanden dat ik op reis was heb ik geëxperimenteerd met de no poo methode en dit beviel me eigenlijk heel erg.

In het begin wordt je haar natuurlijk wat vet, maar dat hoort bij het proces (en wanneer kun je dit nou beter uitproberen dan wanneer je elke dag in de zee ligt). Uiteindelijk heb ik iets van drie maanden mijn haar niet gewassen en mijn haar was hier helemaal aan gewend. Toch leek het me ook wel een fijn idee om je haar en hoofdhuid met iets te kunnen reinigen..

Je haar wassen met indiase kruiden
Ondertussen had ik een blog gelezen over het wassen van je haar met natuurlijke (indiase) kruiden en toevallig deed een meisje uit de online community waar ik in zit dit ook. Mijn interesse was opgewekt en ik bestelde een starterspakket. Ik kreeg een potje met drie verschillende kruiden afgestemd op mijn haar, een potje lijnzaad gel (vochtinbrengend) en een blokje zeep waar ik huid en haar mee kon wassen. Dat laatste gebruik ik nooit, omdat je met een zuur na moet spoelen (azijn bijvoorbeeld) en ik heb niet echt zin om daar de tijd voor te nemen.

De kruiden ruiken een beetje naar groene thee, je kunt ze mengen met (thee)water en een paar druppels olie (olijf, kokos, zonnebloem). Hierna verdeel je het mengsel over je haar en laat het intrekken. Het is een groenbruin mengsel en ziet er niet geweldig uit, maar het reinigt je hoofdhuid en haar erg goed. Je haar ruikt erna neutraal, het wordt er niet zwaar van en ziet er schoon uit.

Conclusie
Ik heb toch het gevoel dat mijn haar eerder vet wordt als ik het weer heb gewassen met indiase kruiden, terwijl ik na het stoppen met wassen helemaal door die periode heen ben gegaan en mijn haar niet echt vet meer werd. Ik ga mijn potje kruiden nog opmaken, maar daarna stop ik weer met het wassen van mijn haar.

Dit keer is mijn doel om gewoon volledig te stoppen en nooit meer terug te gaan naar iets anders. Mijn gevoel zegt me dat je huid en haar zichzelf erg goed kunnen reinigen, en wat je dan ook gebruikt om het proces een handje te helpen doet uiteindelijk waarschijnlijk het tegenovergestelde.

Als je toch zelf wilt ontdekken hoe het is om je haar met indiase kruiden te wassen kun je kijken op de website natuurlijke haarverzorging. Hier staan super veel handige tips en ervaringen. Ook kun je hier de kruidenpakketten bestellen.

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: