Mijn droombus ombouwen in twee weken; deel 1 (de basis)


Weet je nog dat ik zei dat ik nooit een eigen bus om zou gaan bouwen? Nou daar kom ik even op terug, ik heb namelijk iets meer dan een maand geleden mijn droombus gevonden en binnen een week had ik mijn oude camper verkocht en de nieuwe bus aangeschaft. Hij was nog helemaal leeg en ik had twee weken voor ik ermee naar Frankrijk zou gaan en drie weken voordat ik ermee naar Zwitserland wilde met vrienden. Gelukkig bouwt mijn vriend al een tijdje bussen om (@surf.shack.vans op instagram) en hebben we in recordtijd de basics erin gezet. Ik zal in deze blog wat foto’s delen, met korte stukjes tekst van het proces tot nu toe.

Hieronder de foto van hoe ik de bus heb gekocht:

Het eerste wat ik heb gedaan is de vloerplaat eruit gehaald en opgeschuurd, de vloer geïsoleerd en de eerste elektrische kabels getrokken. Dat laatste had ik nog nooit gedaan en het klinkt erg complex, maar eigenlijk is het heel simpel haha. Zoals je ziet, zag de bus er meteen een stuk netter uit al.

Vervolgens heb ik de grijze bumpers zwart gespoten, zoals gewoonlijk (deels) zonder netjes af te plakken en niet erg secuur maar goed van veraf ziet het er prima uit haha.

Daarnaast heb ik ook het plafond geÏsoleerd. Het isolatiemateriaal wat ik gebruik is van armaflex. Je kunt dit erg gemakkelijk opplakken (je krijgt het er alleen erg moeilijk weer af als je iets verkeerd doet haha). Ik heb een aantal stukken open gelaten voor het dakraam en andere werkzaamheden.

Hierna begon het schetsen (ik heb echt al duizenden schetsen gemaakt, maar dit was dan toch het uiteindelijke plan). Zoals je ziet hou ik ook de kosten bij voor de ombouw, zodat ik precies weet wat ik er nou echt in geïnvesteerd heb. Voor de mensen die ook interesse hebben in het ombouwen van hun eigen busje, zal ik de uiteindelijke kosten nog wel delen in een blog zodra mijn bus compleet af is.

Zo dan is de basis nu gelegd en na het purren (isoleren met purschuim) kan het leuke gedeelte beginnen, namelijk de framebouw van de bank, het keukenblok en het bed. Hierover in de volgende blog meer!

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

4 gedachten over “Mijn droombus ombouwen in twee weken; deel 1 (de basis)

  1. Heyyy,

   Je hebt de app park4night. Daarop kun je alle gratis (en betaalde) staplekken in Europa opzoeken. Je hebt zeker wel plekjes in Nederland waar je kunt staan, helaas niet zoveel inderdaad.

   Ik wisselde een beetje af tussen gewoon in woonwijken parkeren op rustige plekjes en naar van die officiële camperplaatsen rijden om te overnachten. Maar het grootste gedeelte van de tijd ben ik met mijn camper in het zuiden en daar heb je enorm veel staplaatsen.

   Stel dat je alleen in de zomer weg wil kun je hem eventueel stallen. Maar met een bestelbus omgebouwd tot camper kom je veel minder snel in de problemen in vergelijking met een “echte” camper hoor.

   Als je nog meer vragen hebt kun je ze altijd stellen 🙂

   Like

 1. In Nederland is er wettelijk verschil tussen een camper en een bestelbus. Zolang die bestelbus er aan de buitent uitziet als bestelbus heb je er geen probleem mee? Ik wil namelijk geen autoverzameling. Dus due bus wil ik ook gewoon als auto gebruiken als ik niet met vakantie ben. Dan moet het ding op straat geparkeerd kunnen worden waar ik woon, werk, boodschappen doe.

  Like

  1. Nee, als je een bestelbus ombouwt als camper kun je deze op een camper kenteken laten zetten. Hierdoor betaal je maar 1/4 van de wegenbelasting.

   Maar officieel gezien mag je hem dan niet voor woon/werkverkeer etc gebruiken. Nou zal dit niet heel streng worden gecontroleerd en wat ik vooral bedoelde is dat het minder opvalt als je je camperbusje ergens wat langer hebt staan dan wanneer je een echte camper langer dan toegestaan op de openbare weg parkeert. Ik heb het altijd gewoon gedaan, maar dan loop je wel het risico op een boete.

   Als je je bus ook voor andere dingen wil gebruiken dan recreatie (camper) dan mag je officieel volgens mij geen camperkenteken en betaal je de volle bak. Dus daar zou je dan een afweging in moeten maken. Tenminste ik geloof dat dit is hoe het werkt.

   Misschien kun je eens op de website van de belastingdienst kijken, daar kun je alle eisen vinden omtrent het hebben van een camperbus!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: