De overstap van chemisch toilet naar droogtoilet

Ik reis al twee jaar in verschillende campers en heb tot nu toe altijd gebruik gemaakt van een chemisch toilet. Het liefst was ik meteen begonnen met een composttoilet omdat dit veel beter is voor de natuur, maar de aanschaf hiervan is erg duur en daarnaast heb ik tot dusver geen compact model voorbij zien komen.

Ondertussen ben ik wel toe aan iets anders en gelukkig heb ik eindelijk een oplossing  gevonden voor alle moeilijkheden die ik ervaar tijdens het gebruik van mijn chemisch toilet, namelijk het BOXIO-droogtoilet! In deze blog zet ik o.a. de voordelen hiervan ten opzichte van een chemisch toilet op een rij en leg ik uit waarom je beter meteen voor een droogtoilet kunt kiezen.

BOXIO_nl

Kwaliteit chemisch toilet t.o.v. de BOXIO droogtoilet

Ik heb altijd een portapotti gehad, maar de kwaliteit hiervan laat echt te wensen over. Ik heb afgelopen zomer nog een gloednieuwe aangeschaft, een duurdere en luxere dan ik hiervoor had. Ik kan je vertellen dat ik best wel spijt heb van die aankoop. In de eerste maand na vertrek uit Nederland begon de wc al te lekken, ik kwam erachter dat het rubbertje rondom het schuifklepje tussen de twee compartimenten kapot was.. Dit ontdekte ik helaas niet na de eerste keer plassen en dus kwam het op een gegeven moment onder mijn schuiflade uit gelopen. Naast het feit dat dat erg vervelend is, moet ik nu dus standaard met de schuif (de enige barrière tussen een mengsel van plas en kak) open naar het toilet, waardoor mijn bus na elke plasbeurt stinkt. En ik kan je vertellen; het duurt best een tijdje voor die geur weer vervlogen is in zo’n kleine ruimte.

Ook krijg ik ondertussen de schuif niet meer makkelijk en goed gesloten. Ik moet er keihard tegenaan slaan voordat ik hem dicht krijg en werkt sinds een tijdje de pomp om met zeepwater te spoelen ook niet goed meer. Hij blijft vasthangen en ik moet er super hard aan trekken voor hij los komt en het pompen zelf werkt ook niet naar behoren.

Het gebruik van een BOXIO-toilet daarentegen is heel simpel: je vouwt het scheidingselement op, vult de container met de scheurvaste en composteerbare BOXIO-bags en hier voeg je een handjevol hennepstrooisel aan toe. Het toiletpapier gooi je na toiletbezoek gewoon in de prullenbak, het vaste afval bestrooi je nog eens met het geurbindende hennepstrooisel en that’s it! De container is goed voor ongeveer 10 toiletbezoeken en daarna kun je hem eenvoudig legen.

BOXIO_nl

Het legen en schoonmaken van je camper toilet

Het legen en schoonmaken van een portapotti is best wel een gedoe in het buitenland. Sinds ik mijn vanlife avontuur ben begonnen heb ik dus twee verschillende portapotti’s gehad. De eerste kreeg ik bij de aanschaf van mijn eerste campertje en op dat moment was ik daar ontzettend blij mee. In het begin maakte ik vooral korte tripjes met de camper en toen ik er eenmaal in ging wonen was ik veel op een camping in Ouddorp te vinden. Hierdoor was het niet zo lastig om hem te legen en schoon te maken, want op campings heb je daar speciale ruimtes voor en kun je zoveel water gebruiken als je wil om hem te reinigen.

Ondertussen reis ik met mijn nieuwe busje door Zuid-Europa en na een aantal maanden begint het toch wel vervelend te worden om telkens weer een stortplek te vinden. Vaak zitten deze plekken niet in de buurt (ik moet regelmatig 45 minuten rijden om de wc ergens te legen). Dit kost niet alleen veel tijd, maar ook veel diesel en dus aardig wat geld als je het bij elkaar optelt. En als je dan een plek hebt gevonden met een afvoer, wil het niet altijd zeggen dat de waterkraan erboven ook werkt. Soms kun je je wc dus niet goed schoonmaken en ik kan je vertellen dat dat niet erg prettig is als je anderhalve week aan plas en poep erin hebt zitten haha. Daarnaast moet je soms betalen voor het water, waarna er standaard x aantal liter uit de kraan komt. Zelf heb ik een jerrycan van 25 liter en geen grote watertank onder de bus, dus als ik daar gebruik van zou maken verspil ik enorm veel water. Allemaal niet heel praktisch dus..

Het voordeel van een droogtoilet is dat deze dus bestaat uit twee compartimenten; één voor urine en een voor droge ontlasting. Doordat deze twee  dus niet met elkaar mengen heb je allereerst vrijwel geen last van nare geurtjes. Daarnaast is het legen van het BOXIO-toilet ook erg simpel: je kunt de inzet van de wc invouwen om de scheidingscontainers te legen en vanwege het simpele design is alles makkelijk hygiënisch te reinigen (liefst met ecologisch afbreekbare middelen). Je kunt de hennepcontainer legen door simpelweg het zakje eruit te tillen er een knoop in te leggen en het buiten in een afvalbak te gooien. Het urinereservoir kun je legen bij stortplekken, in toiletten of eventueel aanlengen met water en buiten legen. Dat betekent dus geen verplichte lange ritten meer op zoek naar stortplaatsen en niet meer met een belachelijk zware wc in je handen hoeven klungelen om alle ontlasting goed in het gat te mikken haha.

BOXIO_nl

Prijs vergelijking

Toen ik in Spanje zat leerde ik Duitse mensen kennen en één van de meiden die ik had ontmoet had een BOXIO toilet. Zij had me de website van Boxio doorgestuurd (www.boxio.nl voor de Nederlandse website) Ik had er toen nog niet eerder van gehoord, maar ik was eigenlijk meteen verkocht haha. Wanneer je een echt composttoilet aan wil schaffen, moet je al snel denken aan het neerleggen van 1000 euro.

Hoe graag ik ook goed zorg voor de natuur, dat is het voor mij echt niet waard en daarnaast heb ik er de ruimte niet eens voor in mijn bus. Dus toen ik een goedkope, simpele en compacte versie tegenkwam was ik zo blij! Voor een BOXIO droogtoilet betaal je op dit moment 149 euro en het is daarmee één van de goedkoopste alternatieven voor een duurzaam toilet.

Voor een Portapotti chemisch toilet betaal je tussen de 85 en 170 euro. De aanschaf kan dus ietsjes goedkoper dan een droogtoilet zijn, als je voor de goedkoopste versie gaat, maar hiervoor lever je wel in aan gemak en duurzaamheid en dat is voor mij uiteindelijk belangrijker dan een paar tientjes. Zoals ze wel eens zeggen; goedkoop is duurkoop en dat kan ik bij deze, uit ervaring, zeker beamen.

BOXIO_nl

Duurzaamheid

Als allerlaatste en in mijn ogen meest belangrijke reden om over te stappen op een droogtoilet; lief zijn voor de natuur! Bij een chemisch toilet gebruik je, je raadt het al, speciale chemische schoonmaakmiddelen. Aangezien ik me hier al niet heel goed over voelde heb ik ooit een ecologische variant aangeschaft. Ik denk helaas alleen dat het woord ECO hierbij eerder een marketingtruc is, dan dat het daadwerkelijk onschadelijk is voor de natuur. Een hele hoop merken maken gebruik van greenwashing. Greenwashing is het gebruik van termen zoals eco, green, biologisch afbreekbaar etc. zodat je denkt dat je een “goed product” koopt,  terwijl het in werkelijkheid nog steeds slecht is voor de natuur. (Daarnaast betaal je er in de meeste gevallen ook nog eens meer voor). Ook heb ik geprobeerd om alleen natuurazijn te gebruiken, maar na een paar dagen merk je toch dat de azijn de nare geur niet tegengaat.

BOXIO_nl

Uiteindelijk voelt het gewoon heel erg tegenstrijdig om op zoveel vlakken zo duurzaam mogelijk te leven, maar nog wel gebruik te maken van een chemisch toilet. Natuurlijk kunnen we als mens niet alles perfect doen, ik bedoel ik rij ook in een diesel, maar in dit geval zie ik echt geen reden om niet de overstap te maken naar een BOXIO-droogtoilet. Het enige minpuntje dat ik kan vinden is dat het design niet prachtig is haha, maar goed het is een wc dus dat is geen deal-breker!

Onderweg kom ik op zoveel plekken waar overal wc papier en ontlasting ligt.. Als we gewoon allemaal een droogtoilet aanschaffen kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat we deze camperplekken schoon kunnen houden. Ik heb vergeleken met vorig jaar al gemerkt dat er meer en meer camperplekken geruimd worden en er overal verbodsborden komen te staan. Als we op z’n minst zorgen dat wij deze plekken netjes houden, misschien dat we dan kunnen voorkomen dat er straks helemaal geen plekken meer zijn om met onze busjes te staan.

Gepubliceerd door Fien

Ik wil vrij zijn, eigenwijs zijn, nieuwsgierig en speels. Ik wil in bomen klimmen, hutten bouwen en dansen in de regen. Ik ben Fien en ik woon in een bus met mijn vriend en kat; Lillie. Al heel lang voel ik een soort onrust, een brandend gevoel in mij wat me vertelt dat ik meer wil ontdekken. Onbekende paden volgen, uit mijn comfortzone stappen, mooie mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.. Deze blog zal dus gaan over het volgen van mijn gevoel, zelfontwikkeling en full time vanlife.. Maar ook onderwerpen zoals werken als autonoom beeldend kunstenaar en spiritualiteit zijn dingen waar ik graag over schrijf. Ik sta met één been stevig op de grond, en met de ander zweef ik een beetje in het rond. Het lijkt me heel bevrijdend om open en eerlijk te schrijven over mijn zoektocht naar een balans hierin. En wie weet kan ik andere eigenwijze mensen hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: